Hakkımda
İrfan KESKİN Kimdir?
1974 Ankara doğumlu İrfan KESKİN, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Teknoloji bölümünden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Endüstriyel Teknoloji bölümünde yaptım.
- 2005 yılında Almanya’da Deutsche Telekom’da ve Duisburg Üniversitesi’nde çeşitli projelerde;
- 1997-2011 yıllarında sırasıyla SSK, SGK ve ÇSGB Bilgi İşlem Daire Başkanlıklarında;
- 2011-2015 yılları arasında Anadolu Ajansı’nda Yazılım Müdürü ve Sistem Müdürü olarak;
- 2015-2022 yılları arasında AFAD Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanı olarak;
görev yaptım.
Yönetim Deneyimi ve Liderlik
Dijital dönüşüm, inovasyon ve kriz yönetimi alanlarında 20+ yıllık deneyime sahip bir lider olarak, özellikle yerel ve açık kaynak teknolojilerin kamu kurumlarında etkin bir şekilde kullanımı konusunda önemli başarılar elde ettim. Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığım Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında, Milli Teknoloji Hamlesi odağında teknoloji eğitimi, beşeri sermayenin geliştirilmesi, dijital dönüşüm, girişimci ekosistemi, politika geliştirme, bilişim ve siber güvenlik konularında toplumun her kesimini içine alan Yerli, Milli ve Özgün çerçevede çalışmalar yürüttük.
Görev aldığım organizasyonlarda, takım arkadaşlarımın potansiyellerini ortaya çıkararak ortak hedeflere ulaşmak için fikir birliği ve dayanışmayı ön planda tutmaya çalıştım. Yeni nesil liderlik anlayışımda, sadeleşmiş süreçler, helikopter yöneticiliği, bilgi fabrikaları, risk yönetimi, hızlı karar alma yeteneği ve kriz durumlarında inovatif çözümler üretmek önemli yer tutmaktadır.
Yerli ve açık kaynak kodlu teknolojilere olan inancımla, Türkiye’nin bağımsız dijital ekonomisine katkı sağlama misyonunu benimsedim. Teknoloji alanındaki ilerlemelerin, milli kaynaklarla geliştirilen dijital ürünlerle sağlanacağına inanarak, “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonuyla çalışmaya devam ettim.
Bilişim ve Dijital Dönüşüm Başarıları
AFAD’ta liderliğini yürüttüğüm “Yerli Bilişim ile Milli Değişim” rotasıyla çıktığımız Dijital Dönüşüm yolculuğumuzda, PARDUS başta olmak üzere EBYS, veritabanı, orta katma, işletim sistemleri, eposta servisleri gibi yerli ve açık kaynak kod ürünlerin kullanımında model bir kurum olduk. PARDUS Göç ve Dijital Dönüşüm süreci, 2020 yılında “Kamu Bilişim Hizmet Ödülü”nü kazandı. Bu başarı, yerli ve açık kaynak ürünlerin kamu kurumlarında örnek teşkil edecek şekilde kullanımını sağladı. Ayrıca Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) projemiz, TBMM himayelerinde düzenlenen eTR ödüllerinde “Kamudan Kamuya” kategorisinde birincilikle taçlandırıldı.
Veri Merkezi ve Teknolojik Altyapı Projeleri
Toplamda 8 büyük ölçekte veri merkezi projesi gerçekleştirerek her kurum özelinde deneyimlerimi çeşitlendirdim. Yeni hizmet binasına taşınma sürecinden, tüm İl Müdürlüklerinin kapalı ağ altyapısına geçirilmesine kadar bir çok kritik projeyi başarıyla yönettim. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde yürüttüğüm sanallaştırma projesi, 2009 yılında kamudaki en büyük proje seçilerek ulusal ve uluslararası alanda ödüller aldı. Yaptığımız tüm projelerde özelde çalıştığım kuruma, Ulusal olarak ta bilişim teknolojilerine maksimum katma değer sağlamayı hedefledik.
Anadolu Ajansı ve Seçim Süreçlerinin Yönetimi
Anadolu Ajansı’nın (AA) 100. yıl hedefleriyle örtüşen teknolojik dönüşüm projelerine de liderlik ettim. 2014 Yerel Seçimleri, Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Genel Seçimler için güvenlik ve sistem altyapılarını tasarlayarak, AA tarihinde ilk kez seçim sonuçlarının canlı olarak duyurulmasına katkı sağladım.
Yayıncılık ve Bilimsel Katkılar
Akademik anlamda da katkılarım bulunmaktadır. Anadolu Üniversitesi yayınları arasıdan yer alan Afet Bilgi Sistemleri ve Haberleşme kitabının editörlüğünü üstlendim ve Intelligent Systems for Crisis Management adlı eserde AYDES: An All-in-One Solution for Geospatial Information Technology Based Disaster Management and Decision Support başlıklı bölümü yazarak çalışmalarımızı uluslararası alana taşıdık.
Sertifikalar ve Diğer Görevler
Microsoft MCITP, MCSE, MCSA, MCDBA, Vmware VCP, ISO 20000 & 27001 ve TSE Toplam Kalite sahip olduğu bazı sertifikalardır. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında aktif görev almıştır. Bir dönem TOBB Yazılım Meclisi üyeliği görevini sürdürmüştür.
2022 yılına kadar TEKNOFEST sürecinde AFAD adına “İnsanlık Yararına Teknoloji” yarışmalarının yürütücülüğünü yaptım.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında Mart 2022- Eylül 2024 tarihleri arasında Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptım.
Sigara içmiyorum. Evli ve 2 kız babasıyım.