BT Yöneticisinin 4 Kuralı

İnternette gezinirken yabancı uyruklu (Charles Araujo) BT çalışanının kaleme aldığı yazısı çok hoşuma gitmişti. Bugün bu yazıyı kendi yorumlarımı da ekleyerek sizinle paylaşmak istiyorum.

Günlük yada gereksiz işlerle uğraşmaktan asıl işimizi yapamıyoruz  diye çoğu zaman serzenişte bulunmuşuzdur. Bu aslında birçoğumuzun ortak serzenişidir.

Operasyonel süreçlerde, günlük rutin işlerde ve yoğun mail trafiğinde kaybolmuş BT yöneticilerinin aşağıda yer alan 4 kuralı değerlendirmeye almalarında fayda olacağını düşünüyorum.

1. Trendleri Yakalayan : Risk ve fırsat analizleri ışığında yeni trendleri takip ederek kurumlarına entegre edilmesini sağlamalıdırlar. Sürekli gelişen teknolojileri ve özellikle değişen tehdit türlerine karşı ancak sağlıklı trend analizi ile mümkün olabilecektir.

2. Müzakere ve Arabulucuk : Yeni nesil BT yöneticis sadece kendi kurum özelinde değil ulusal olarak bağlı yada ilişikte bulunduğu tüm eko sistemi içine alarak ilişkiler geliştirerek dengeleyici görevini üstlenmelidir. Üretici, entegratör, ISP, kamu kuruluşları, hiyerarşi gereği bağlı olduğu üst yönetimler (başkanlık, bakanlık vb gibi.) ve kendisine bağlı personellerinde içerisinde bulunduğu ekosistem ile sürekli iletişim halinde olmalıdır. Tüm bahsi geçen paydaşlarla bir araya gelerek, belki etkinlikler düzenleyerek bilgi alışverişini sağlamak için efor sarf etmelidir.

3. Bilgi Dokuyucu :  BT organizasyonlarında her birim kendi işlerini yürütür. Üst yönetimde kendi kurumsal hedefleri doğrultusunda süreçlerini yönetir. Genelde BT, üst yönetim tarafından belirlenen hedeften uzaklaşarak kısır döngülerin oluştuğu sürece girer. İşte tam bu noktada yeni nesil BT yöneticisi kısır döngüye giren BT birimlerini büyük resme emin adımlarla götürmek için resmi iyi okumalıdır. Aynı zaman üst yönetime BT’yi sosyal bir dille, BT’ye de üst yönetimin hedeflerini de teknik bir dille anlatabilmelidir. Müzakere ve arabuluculuk maddesindeki ekosistemide dikkate alarak kirlilikten ve detaylardan uzak, “tıpkı kapının altından süzülen güneş gibi gelen bilgi huzmeleri ile” süreçlere hakim olmalıyız. Çok değerli olan bu bilgi huzmesini kurumsal hedeflerden kopmamak için sürekli güncel tutmak gerekir.

4. İş Süreci Geliştiricisi : Belkide yeni nesil BT yöneticisinin en çok üzerinde durması gereken maddelerden bir tanesidir. İş geliştirme süreci kurum bünyesindeki bir süreç olabileceği gibi kurum dışı da olabilir. BT yöneticisi mevcut iş süreçlerini iyi takip etmeli ve aynı zamanda da yeni iş süreçlerini de geliştirmelidir.

Kaynak: http://www.cioinsight.com/it-management/expert-voices/the-four-roles-of-the-new-it-leader-2/

İrfan KESKİN

7 Aralık 2014

Ankara